torsdag 31 juli 2014

Torsdag mobila nätverk, microsoft och heminredning. Jobbkläder.

Hur kommer framtidens arbetsrum att se ut? Microsoft föreslår i en HBL-artikel att det blir ett öppet kontorslandskap med olika "stationer", folk bär med sig sina arbetsredskap i en väska och går och sätter sig var de trivs bäst. Det säger sig självt då att om man ska ha "kontoret" eller redskapen i till exempel en ryggsäck, ska de inte vara för tunga att släpa och bära på. Det är inte så väldigt nytt det, för mobila med kameror och telefoner har vi varit ett bra tag redan. Gps navigering och mobiltelefoner med sådana knappar och / eller tangentbord att även en person som har skogsarbete, t.ex med röjning vintertid kan snabbt kalla på hjälp om det skulle hända en olycka. Svårt att till exempel med brutet ben vintertid på ett skogskifte skriva långa texter i små digitala Nokia Lumia tangentbord.

Kartor och stadigare knappar efterlyses. Mycket av moderna tekniska innovationer inom telefoni- datateknik görs med tanke på hur yngre personer fungerar i tätorter och städer. Men I Finland som är ett relativt glesbebyggt land finns ändå folk & familjer kvar ute på landet. Det är vi som bland annat producerar maten till de som bor i städerna.

onsdag 30 juli 2014

Onsdag på väg ut på landet från Vörå City för att hämta grönsaker till kvällen

Jag cyklar fram och tillbaka mellan byarna och "City" / "OppiVörå" nu. Vädret är verkligen lämpat för det och håller det i sig fortsätter jag bygga kondition med det nu hela augusti och låter bilen stå i garaget så mycket som möjligt. När kurserna och höstregnen börjar och det blir mera kallt ska den säkert ut och rulla längs vägarna igen. Jag har tänkt köksröja i sommarstugan idag också, ska bli en systuga där. Vävstuga har vi redan i byagården, och så hantverkarbutiker och loppisar finns det också flera runt knuten. Så jag försöker nu bara fira sommaren och fortsätta med de små kvinnliga mikroprojekten. Varav ett då är att försöka hinna och komma åt att varje dag skriva några rader svenska, eventuellt länka in bra språkvideor på de andra europeiska.

Studieplatserna för hösten verkar vi nu också ha på klart. Så att inreda studielyor är på gång och det tycker jag är verkligt skoj att hålla på och fundera kring. Om man delar på sakerna får man mera rum runt sig för nya tankar och projekt.

tisdag 29 juli 2014

Tisdag med kabelprojekt

Idag funderar vi på hur man installerar saker utan kablar och med kablar. Musikkurser blir det längre fram i höst, i augusti förhoppningsvis också några musikaliska projekt. Transport av utrustning gäller det alltid att fundera lite på innan: Vad är bäst att INTE ta med sig, hur kan man minimera bärande med ändå få det väsentligaste med sig. Hur håller man viktiga arbetsredskap hela och funktionella? Det blir dyrt i längden att hela tiden behöva reparera eller köpa nytt. Allt som man kan installera i ett hem UTAN sladdar gillar jag. De många sladdhärvorna samlar annars damm och är inte så bra för astmatiker och allergiker. Men visst: Man ska ju inte ständigt gå med en mobiltelefon vid örat. Kanske kan den spänningen vara lite farlig. Om man inte håller händerna på ratten utan pratar medan man kör bil till exempel. Jag funderar också på höstens MI-kurser. Hantverk, språk och musik intresserar mig. Ny infallsvinklar, lagom med nya saker att lära sig i vardagen, men inte så många nya scenarion att man får känslan av virrvarr eller kaos. Ett visst mått av behärskning och ordning i oredan behövs alltid, lite rutin med så att vardagen håll på plats. Festligt får det gärna vara emellan. Om någon fyller år i början av augusti till exempel. Återkommer till det.

söndag 27 juli 2014

Måndag sparar bensin, cyklar.

"Vi ska trysk" (Vi ska köra skördetröska) säsongen börjar närma sig igen, axen håller på att gulna nu och vad jag kan se blir det rätt hyfsad skörd i år med. Inga frukträd har ännu något som man kan plocka, men det är på gång, Skogsbären och trädgårdsbuskarnas bär börjar mogna så smått också. Det kan handla om några dagar eller en vecka nu, innan jag kan blanda i yoghurten inhemska bär och frukter. Jag ska inte köra skördetröska, men funderar idag städa köket och möblera om lite. Vet inte ännu riktigt hur, det får jag se när jag kommer vägen fram. Kattmatleverans samt tomat och salladsbladshämtning nu på morgonen. Funderingar kring vad för augustiprojekt vi ska kunna hitta på, förutom att fixa taket då. Just nu bara kort kaffepaus.

Söndag med cykellopp avklarat, pustar ut

Så var Botniacyklingen av stapeln med rekordmånga deltagare tror jag. Nu mitt i dagen efter att de flesta som var med i loppet hunnit i mål får vi den varma eftermiddagen. Jag har varit hem en sväng och hämtat sallad och tomater. Konstaterade att nya små renoveringsprojekt måste antagligen göras i stuga i augusti, så att taket inte trillar in och börjar läcka. Skoj sånt där, för det handlar om att någon ska upp på en stege och bygga då. Det får inte bli för dyrt och byggaren om det blir någon av oss bara hemma på gården, ska inte sedan trilla ned från någon ranglig stege. Men idag alltså ett mycket lyckat cykel-lopp och fler idrottsliga evenemang lär det bli här ännu i höst.



Nu på eftermiddagen måste jag efter tomathämtningen per cykel och fotografering vid byastugan få i mig vatten och sedan så hägrar nästa vecka förstås med cykelturer till stränder. Skulle vara skönt med några veckor ordentligt sommarväder ännu, innan höstvindarena.

lördag 26 juli 2014

Lördag med liten träningsplan

Idag har vi verkligen vackert väder i Vörå, ingen orsak resa någonstans. I morgon så skulle det då vara dags för Botniacyklingen så fram emot eftermidagen funderar jag om det finns ork att förena ett övningstramp med jordgubbshämtning. Just nu passligt ljumt i luften, inga hårda motvindar någonstans. De lata kan läsa herrgårdsromaner om de vill. Tidigt i morse återupplivade jag några sommarminnen med sådant. Margit Söderholm vet ju hur det brukade gå till. Fyndade den boken i Vasa för någon vecka sedan. Fler och ännu bättre böcker samt eböcker kan man finna i huset bakom cykeln där. Cycling for libraries är ett projekt som försiggår på många håll. Jag har upptäckt fler mysiga trädgårdar och studielyor i Vörå också, samt frön och blomplantor som man kan få nästan gratis.

Ibland kan man byta till sig ett och annat också. Helt gratis.

fredag 25 juli 2014

Fredag med värmebölja

Funderar smått på MI kurserna i höst, hur många kurser kan man bara få med? Under en vecka alltså, skulle kanske kunna tänka mig att vara med och väva lite, eller åtminstone fota och skriva om sådana som väver vackra mattor och ryor. Kanske till och med lägga upp några färdiga vävarbeten i en webb-butik eller så vara med i en förening och försöka sälja dem i en lokal hantverkarebutik. Det kommer säkert många intressanta MI kurser i höst. Här intill har jag fotograferat några av de arbeten vävkursen i Tuckor hade arbetat med för några år sedan. Jag känner inte till vad alla mönster kallas, men jag gillar den ljusblå vävstolen. Om jag skulle få syn på en på någon köp, byt sälj webbsida till bra pris så kanske jag skulle köpa en egen för att ha hemma. Inte behöva promenera med långtradare susandes förbi.

Som sagt.

tisdag 22 juli 2014

Tisdag med sol och sommar

Idag funderar vi på internet, mobiltelefoner och täckning ute på landsbygden. Vilka byar kan få vilken mobilnät-anslutning att fungera bäst? Vörå har fortfarande glesbygdsområden med svagare anslutningar och så kommuncentra med starkare och tätare täckning. Bredband har också diskuterats här. Vilken teknik som egentligen gör att jag kan sända upp fotografiet här intill kan vara lite av en gåta i en del fall. Det finns många olika annonsörer och aktörer och alla är kanske inte lika insatta i detaljerna hur det hänger ihop med master, fibrer och mobila eller trådlösa nätverk.
Det och så fler kurser om att värma hus vintertid, tror jag hör till det som intresserar folk här i trakten mest.


Vi har som sagt verklig sommarvärme just nu, men inte hela året är det solfångaren på taket som är den bästa energikällan. Den ska i december kompletteras med någon annan form av husuppvärmning.

måndag 21 juli 2014

Måndag med en klarblå himmel

Idag har vi vackert väder, verkligen. Inte ett moln, varmt och solenergi-hus verkar faktiskt vara ordet för dagen. Vi dricker kaffe och hoppas på ingen åska idag på eftermiddagen. Cykelturer till sandstränder kanske kan finnas där framemot kvällen. Katten upptäckte nya gårdar i går, gurkor och meloner växer i den leriga åkern bra nu, efter alla skyfallen. Tomaterna är på väg i växthuset, men ska nu ha sol några dagar för att bli gula eller röda. I butikerna idag verkar det handla om inhemska jordgubbar och spanska nektariner. Åtminstone i min värld. Jag hoppas resten av veckan blir solig men med färre åskväder. Jag har en del muskelvärk, efter gårdagens cykeltrampande. Men tänker försöka fortsätta träna hela veckan om det bar går.

Sedan så kanske jag fotograferar några av de tappra som är med i själva cykel-loppet nästa veckoslut.

Jag har nu också läst Hufvudstadsbladet och en intressant artikel fanns med idag: Umeå och Riga är årets europeiska kulturhuvudstäder och i Umeå kommer under året att satsas mycket pengar på Umeå bibliotek och ett Kulturhus i vitt och svart som skall påminna oss om att Umeå är björkarnas stad. Så snart kan vi säkert låna e-böcker och annat trevligt på svenska från Umeå. Invigningen av Kulturhuset är enligt HBL-artikeln planerad till 21 november och samekulturen kommer i och med den att lyftas fram speciellt. Skoj! Det gillar vi definitivt här på sidan viken också.

söndag 20 juli 2014

Söndag, på väg till växthuset

Här till vänster ett foto med lapptäcke och snidad säng-gavel från en av Medborgarinstitutets vårutställningar. Just nu hör jag jazziga toner och skall dricka kaffe innan jag fortsätter färden hem till gården. Jag ska hämta fler blommor, paprikor och kryddörter till en radhustäppa här uppe i Vörå. Vädret är vackert med lätta sommarmoln idag. Ingen åska i sikte just nu. Jag begrundade på morgonen några hus med solpaneler här på området med radhus. Kanske skulle det kunna fungera lika bra som luftvärmepumpen i en stuga där man inte vistas så ofta, men som är sommartid nästan för sval eftersom den ligger nära ett vattendrag, nära mossiga skogsmarker med granskog. Ett skogskifte har avverkats där nyligen och det har ändrat på djurlivet och känslan av väder och vindförhållanden där.

Men fortfarande är stugan rätt sval och just nu har vi inte heller något vatten inne i stugan. Jag känner också till några planer eller kommande experiment med vindmöllor här i kommunen. Allt sådant tycker jag är rätt intressant. För det finns alternativ till att få en stuga varm och beboelig vintertid, förutom att klä in den med ryor och textiler och lapptäcken samt bokhyllor då.

fredag 18 juli 2014

Fredag med Bob Dylan memoarer

Det här till vänster är en bild från Nice, ett ljuskonstverk om kommunikation som finns där. I kväll har jag suttit några timmar bara och på den tiden tagit mig igenom Bob Dylan "Memoarer" första delen utgiven på Prisma förlag. Den är lättläst, både berättarstilen, men också själva texten, storleken på bokstäverna och själva typsnittet. I Björneborg har väl publiken nu hunnit höra honom också och på Facebook kommer de som var där att kasta upp album efter album om sina Pori Jazz upplevelser. För någon sommar sedan var vi också där och kände på hur en sådan festival känns, ett år testade vi också Provinssirock-uplevelen i Seinäjoki, men en publik som mestadels var ca femton år yngre än oss. Mycket lerigt och skräpigt minns jag. I år alltså lungt planterad i en fåtölj och nu funderar jag bara om musklerna och senorna i knäna håller för ännu ett cykelträningspass hem till gården. Det var ju det där med katt behöver mat. Vi har haft åska och skyfall idag med, men nu igen soligt med lätta sommarmoln. Just nu är det helt vindstilla så jag far ut och känner på vädret åtminstone. I morgon lite dagboksanteckningar igen. Som kanske inte lika många läser, som de som läser Bob Dylans memoarer. Jag själv läser nu igenom denna text ett varv innan jag klickar publicera. Som sagt min utmaning till mig själv var att försöka skriva svenska under ett års tid. Läromedel för den som vill. Dagbok för mig.

torsdag 17 juli 2014

Torsdag med små atmosfäriska projekt

Vi har vackert sommarväder, nästan vindstilla. Har just ätit makaroner och sitter och funderar på att snart rulla iväg med landecykeln för att hämta kryddörter och fler paprikor vid växthuset. Mat ska det alltid vara. Men det är alltid förenat med vissa ansträngningar att både odla den och sedan transportera den. Så visst är det arbete. Den kommer inte av sig själv flygandes och landar på matbordet. Även invid en pilgrimsväg är det bra om det finns matställen. Och sovplatser. Så fast vi nu inte är i Pyrenéerna utan i Vörå och jag tänker fara via Vörå kyrka, men inte ända till Oravais i kväll så är alltihopa en sorts projekt, där man inte helt kan vara på latsidan, men vissa mått av vila ska det till för att kroppen ska kunna återhämta sig och den där Må Bra känslan ska infinna sig.

Inte enbart pina och lidande alltså. Vill jag ha. Men: No pain no gain, heter det också. För brödet då...pour le pain. Chaque jour.

onsdag 16 juli 2014

Onsdag efter åskregnet

Idag har jag varit en sväng ute och gå med små ärenden "Opp i Vörå". Det är halvt molnigt, halvt soligt, halvt mitt i veckan. Försöker lägga vardagspusslet med lagom motion, lagom vila.  Fram emot eftermiddagen eller kvällen hem till gården igen, jag ska hämta några saker som går att få i en cykelkorg, så då blir det samtidigt mera träning. Det gäller att försöka hålla sig i gång bara, med den sortens motion som passar årstiden. I växthuset börjar det finnas tomater, men ännu ska de ha några dagar. Funderar på sommarblommor och lite mer dekorativa saker då bara. Till rabatterna alltså. Det är roligt att vara utomhus när vädret är varmt och det inte går grymma åskviggar. I går var det väldigt häftiga sådana, men sedan soligt och inte ett moln i sikte och sedan brakade det loss igen.

Men brukar betyda ett bra skördeår för frukter och bär.

tisdag 15 juli 2014

Tisdag vackert igen efter åskan

Åska kan få känslorna i svall, men nu har den dragit förbi, fast vi har fortfarande varmt. Jag försöker komma vidare med de små jobben och projekten. Till exempel så försöker jag ta ut nubbspikar ur ett litet ihopfällbart bord som jag tänker ha som avställningsyta i den lilla köksvrån. Det går förvånansvärt bra ihop med två IKEA-stolar, har samma ihopfällbara princip. Farfar har snickrat det år 1960. Han har skrivit det i kanten på bordet med blyerts. Men jag tycker att en strykbräda som det ursprungligen varit, av trä och tyg är något som jag inte så gärna använder som strykbräde. Ställer hellre bara en kaffekopp på det. Tyget här till vänster är en strandkasse. Ett litet projekt idag är också att byta cykelsadel på "citybiken" och pumpa i bakringen.

Sedan kanske en ny färd längs vägen för att mata katten. Vi får väl se. Allt ter sig i varje fall lättare idag än igår med klarblå himmel istället för blixtar och åskmoln.

måndag 14 juli 2014

Måndag med cykelträning och matleverans

Idag har vi haft lite ostadigt väder med regnskur, soligt och åska. Så det blev att inleda dagen med att emot västanvinden ordna en bokhylla medan solskenet inväntades. Istället kom åskskuren med blixtar och dunder, så då var det igen då gurkorna i trädgårdslandet som kommer att klara sig förutan min hjälp. Inredningsfärgerna idag blev blå-gröna när allt kom omkring. Seglingstema och så något med skog. Det är en måndag med ris och chili sin carne säger Kocken också. Majs ger solfärg i anrättningen. Just nu har regnet slutat, men det är ännu mulet. Jag har ett cykelpass ännu framför mig i kväll. Katten ska ha mat och från hemgården hämtar jag fler saker till mitt inredningsprojekt i radhuset "Opp i City". Jag kommer att sätta fler bilder om det här längre fram, men en "City-bike" ingår nu som en del i alla fall.

söndag 13 juli 2014

Söndag, tar det lungt

Igår lagade jag rabarbersaft och planterade paprikor och salladsblad i ett par radhusrabatter. Räkor gömda i majs var också sådär lagom somrigt att äta. Just nu sitter jag här och hör kyrk-klockorna ringa. Ute är det molnigt eller disigt. I går märkte jag plötsligt att luften farit ur bakringen på den cykel jag hade tänkt fara hem till gården med, så jag beslöt skjuta upp färden en natt och "kinesa" (sova över) här oppe i Vörå istället. Det finns rätt många nya vägar att upptäcka här, försökte igår hitta en genväg. (Även om ordspråket går att det ska man inte pyssla med för det är "senvägar". ) Kom lite bort från det område dit jag var på väg men upptäckte faktiskt nya radhusområden. Och genomfartsleder. Där ser man, man känner aldrig till allt om sin hemkommun. Överraskningarna kan komma mitt i vardagen här med.

Jag tycker inte alls det är tråkigt. Tvärtom. Idag tänker jag om en stund bara spankulera iväg och greja lite med mina fotografier. Har lagat en del på papper och har en vit vägg där jag försöker hänga upp dem på ett snyggt sätt. Med enkla medel, inga tunga guldramar alltså. Jag använder en gammal trasig persienn som ramverk.

söndag 6 juli 2014

Lördag-söndag 5-6 juli

Det bästa fyndet under Loppisracet och Smidesdagen i år var säkert den lilla lådan med jordgubbar som min mamma "hittat", medan jag var ute och cyklade för att få syn på de femton gårdar som deltog i söndagens Loppisrace. Visst gjorde jag också några små fynd som senare kan bli fadderbarnsgåvor, jag såg också några nybyggda gårdar i gammal stil som jag inte tidigare noterat. Eftersom det var Loppisrace var det ju fritt fram att bara cykla in på de gårdsplaner där gårdsfolket anmält sig och hängt upp en skylt vid vägkanten. En bra idé som flera använt sig av var att hänga upp kläder på gamla trädgårdsgungställningar. I det vackra julivädret var det rätt många som med bil och cykel cruisade omkring. Ingen hade särskilt bråttom heller, vilket var bra, efter alla de gånger man fått cykla omkring med fartblinda sommarjägare som inte riktigt vet vart de ska ta vägen i sina fina bilar. För att inte nu tala om de där långtradarna som till vardags också inte verkar ha annat för sig än blåsa små tanter på cykel i diket. Jag lyckades inte själv sälja så mycket, men det var ju skoj som sagt att vädret också på smidesdagen var varmt och soligt. Några gammeldags kläder hade jag inte satt på mig, utan det var jeans och den turkosblåa t-shirten som kom till användning. Men de "kaffe-damer" i Einars café som hade spetsblus och långkjol tillsammans med guldsmycken och broscher såg rätt fina ut. De hade valt lättare tyg än i kjolen än det vanliga ylle folkdräktstyget, och hade istället valt ett tyg med smala ränder i mörka färger med en liten volang längst ner. En bra kompromiss mellan gammeldags och bekvämlighet tycker jag. Inga kråsmössor enligt Brages dräktverk såg jag till, men varför skulle man nödvändigt vara tvungen att  följa varje föreskrift där. Bra bara det är en snygg serveringsdräkt.

fredag 4 juli 2014

Fredag med marknadsförberedelser, två små gummor skulle gå en gång...

Man hinner bara en dag en del av allt man planerat. Idag har vi funderat på transport på lättaste vis. Vi får fundera lite och öva på det. Alltså problemlösandet gällde att få några av de saker vi tänker ta med oss till Smidesdagarna vid Bruket i morgon, inpackade i korgar och med hjul under så att vi sak få dem från bilen och över till marknadsborden vid Einars café. Jag har burit förstärkare och gitarrer och gitarrsladdar fram och tillbaka förut, men så där väldigt vana vid mässor och logistik är vi ändå inte. Min mamma har inte sysslat direkt med sådant tidigare, men aldrig är det väl försent att börja så vi försöker ta det lungt och som en liten lek. Igår försökte vi köra längs vägen till marknadsplatsen och vi planerade färden innan: SE upp i kurvorna och håll till höger.

Vägen är krokig och smal, men den trafikeras ändå varje sommar av unga pojkar som ska med traktorn nånstans, samt de enstaka sommargästerna som rallyåker i sina fina bilar som om de fortfarande var kvar på sextiotalet. Mitt efter vägen emellanåt. Saker har hänt här medan de varit borta i någon storstad.

Och så när vi testkörde sträckan så var det precis som vi planerat: 1 lastbil, en traktorförare med dubbla hjul, en fin mercedes kommer störtandes just mellan stenarna i den smalaste kurvan. Jag har märkt det tidigare år också, så därför kunde jag gissa hur det skulle gå...

Vi kom oss i alla fall med skinnet helt fram till Bruket och bilverkstaden. Värt att fira bara det. Nu i morgon planerar vi att försöka starta färden innan de sextonåriga traktorgrabbarna hunnit vakna...

torsdag 3 juli 2014

Torsdag med västanvind och bilprojekt, textiler & text, samt grafisk form

Jag sitter här och funderar på hur jag i veckoslutet ska kunna få en bil till verkstan, delta i en sommarmarknad med en del "loppisfynd" och hantverk, skriva vidare denna blogg så att den kan vara både inspiration för textilkonstnärer och samtidigt innehålla roliga och bra länkar till sådana som vill studera språk. Själv skriver jag denna text på svenska och försöker hålla mig till så få dialektala uttryck som möjligt i texten. Om jag använder dialekt, sätter jag citationstecken runt ordet och sådana saker. En sak jag har läst mer om de senaste dagarna, efter att vi sett några Netflix-dokumentärer om John Lennon, Yoko Ono och The Beatles är "bagism" och mer om de låtar som John Lennon producerade efter tiden med The Beatles.


Som till exempel "Give peace a chance", med ett budskap och en melodi nästan ännu lättare att ta till sig än lyriken till "Imagine".

Även om den sistnämnda låten också har samma förmåga att på något sätt fastna bakom örat.

Kvällens filmtips blir "Detatachment" om en lärare med funderingar kring eleverna och lärarna på hans skola, inklusive lite om det hur vi förhåller oss till äldreomsorgen.

onsdag 2 juli 2014

Onsdag, regn ute, vid kaminen och eldar


Just nu regnar det, men vi planerar för veckoslutet, då de har igen lovat uppehållsväder och varmare, samt solchanser. Kommun dagarna med evenemang i alla byar pågår som bäst och ett som jag har i sikte är de årliga smidesdagarna vid Kimo Bruk. Det utlovas cafébesök, (Einars café) samt marknadsbord och öppna museidörrar då man kan få ta del av vad som finns i olika lokalhistoriska årsböcker och utställningar i Galleriboden. Även i  Bruksgården är det vanligtvis kaffeservering. Sommarteater hör också till. Den som vill öva det europeiska språkörat per internet kan göra det till exempel genom att titta på film. En som vi nyligen har sett och tyckte var bra, är en film som på svenska fått titeln "Små vita lögner". 


Filmen handlar om en villaägare som bjuder in sina vänner för att semestra och det är en både sorgsen och lättsam historia berättad i ett rätt fartfyllt tempo. Klarar man den franska språkövningen med alla småord är man redan en bit på väg emot att själv kunna sätta ihop meningar eller skriva franska texter. Regniga dagar kan man använda med gott samvete till sådant anser jag.

tisdag 1 juli 2014

Onsdag morgon

Just nu regnar det. Klockan är 07.40 och det är i Finland den 2 juli oavsett vad detta bloggverktyg vill påstå. Igår var vi till stan (Vasa) för lite euroshopping, min mamma och jag. Vädret var soligt och vackert som syns här över funkishuset som nyligen fått nytt vitt fasadputs. Här studerade jag media och samhällsvetenskap i slutet på 1980-talet innan de studielinjerna flyttade till Academill. Vasa som studiestad har utvecklats mycket sedan jag strax efter studenten med ett mellanår på en medielinje i södra Österbotten kom in på "Åbo Akademi i Vasa"- programmet för blivande samhällsinformatörer och statsvetenskap.

Vi besiktade bilen och fyndade lite filmer och böcker på "Jupiter" och gick en sväng till Röda Korsets butik där nära. Biltema hann vi också med. Jag kikade på cyklar medan mamma skaffade mer bränsle till sin röjnings-såg. Hon använder den för att gallra bort slyskog och i trädgårdsarbetet. Det växer så det knakar, och regnet just nu är bra för frilandsgurkorna och hela trädgårdslandet. Igen alltså en dag då jag inte kommer att behöva bära vatten till plantorna kring växthuset.

Väl hemma i Vörå igen så såg vi på Netflix, dokumentärer om The Beatles och de personer som fanns runt gruppen under olika tidsperioder. Freda Kelly var gruppens sekreterare under tio år och var med om allt det som hände så länge de var fyra musiker som höll ihop som en turnerande orkester. Efter att de olika orkestermedlemmarna gått skilda vägar fortsatte de med egna projekt. En annan dokumentär The U.S versus John Lennon behandlar det sena sextiotalet och hans samarbete med Yoko Ono. Alltså om fredsrörelsen i samband med Vietnamkriget och allt som hände på musikens och den politiska agendan under den senare hälften av 1960-talet.