Lite senare i höstas när jag var i Vörå och skulle testa Pehr Kalms vandringsled vid Norrvalla såg jag i ett fönster en rolig gardin med kossor. Jag sätter upp kossorna från gardinen här och den som vill kan pröva att se vart internetadressen Opintoluotsi leder.
Det finns fem olika kossor på gardinen, som hänger i Holmsgårdens fönster vid Norrvalla.
Norrvalla idrottsinstitut.
Bilden är tagen nära Holmsgården
och där i backen om man går till
vänster startar sedan Pehr Kalms vandringsled.
Per Kalms vandringsled är utmärkt i terrängen med sådana här skyltar.
Den är ganska lätt att följa bara man hittar den första skylten.
Jag tänker inte göra schabloner för tygtryckarkursen precis som de där gardin-kossorna men något liknande. De är humoristiskt tecknade och formerna verkar tillräckligt enkla för att man ska kunna använda dem. Man ska klippa eller skära ut en mall eller schablon har jag för mig och sedan överföra formerna till tyget. Så det kan inte vara ett mönster eller en bild med för många små detaljer. Jag har ett ljusblått tyg som jag sytt ihop till en påse eller ett kuddöverdrag. Ett kuddöverdrag med "kuddor" (kossor) blir det alltså. Sedan har jag vita lakan som jag har tänkt använda. Få se sedan vad vår lärare har för tankar om projektet, vad går praktiskt att genomföra, vad funkar inte. Man kan förstås också tänka att man startar med ett färgat tyg annat än vitt, jag har kanske i lager några gula tyger, men till första kurskvällen tänker jag mig att det blir det lilla projektet med den blå dynan.
Kossor hör ihop med min morfars systrar Inga och Elsa Kock som båda arbetade med mjölkleveranser till mejerierna i trakten. Inga hemma på gården, Elsa som mejerska på två olika mejerier i Vörå, i Kaitsor och i Andkil. (Andiala eller "Anttjil" förekommer också som skrivsätt på byanamnet där mejeriet är.)
"Anttjil mejeriet"
Jag vet att de slet hårt, speciellt vintertid med mjölkmaskiner och mejerihinkar som skulle lyftas och tvättas i alla väderlekar. Så bakom de roliga schablonerna döljer sig förstås en lång historia om kvinnornas arbetsinsatser under efterkrigstiden. Men om det kommer vi att skriva mera någon annanstans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar