Mia2014-bloggen kommer alltså att fortsättningsvis handla mest om möbler och textiltryck, mönster och inredningsdesign.
Bloggen om min vandringsutställning med spelmän i bibliotek från 2010, finns här.
Bloggen om flora och fauna, arkitektur och resor på Zenfolio finns här den med.
Aegonautica-bloggarna om Bolivia och Grekland (Kreta) här, och det var väl allt jag kan tillägga. Jag har bloggat sedan 2006 alltså, men inte alltid uppdaterat dem, jag tröttnar bara på att skriva på en och börjar på en annan som känns mer aktuell. Men om man själv samlar länkarna kan man kanske få till det med ett sådant projekt som textiltryckning. Ibland blommorna på Zenfolio finns kanske fjärilen jag vill försöka stilisera till en schablon som inte är för knepig att skära ut och överföra till tyget. Det blir att bläddra bilder ett tag kanske, men den som söker, finner, brukar det ju heta.
Dynvar med fjäril Sov du lilla videung
Mina första textiltryck
Nu gäller det att göra något av idéerna med Kossor, kalvar...och som det ser ut att bli nu även grisar. Pepparkaksgrisar och riktiga kultingar: Jag återfann i morfars och mormors fähus en av mormors rostiga pepparkaksformar, när jag skulle göra det första fotografiet för Fotosyntes-bloggen ovan. Mina morföräldrar hade förutom katterna alla dessa djur under sin aktiva tid som jord-och skogsbrukare här i byn. Efter att de pensionerat sig slutade de med djurhållningen och mjölkleveranserna. Vi som är deras barnbarn och barnbarnsbarn har andra utbildningar och några av oss pendlar till jobbet. Kvar står de tomma uthusen och väntar på nya kreativa idéer. Bil- och cykelverkstad har framkastats. Snickeri och Gårdsbutik är andra förslag, men återstår ännu att se vad det finns ekonomiska möjligheter att genomföra och vilka förslag som vinner mest understöd i demokratisk anda.
Jag fick i morse en idé till en ny blogg / fotoprojekt (fotosyntes-länken ovan) Och blev så ivrig på att förverkliga den, innan jag skulle somna om och glömma bort att förverkliga hela saken att jag igen faktiskt har varit uppe i ottan och jobbat med de första tankarna / bilderna kring detta. Min morfar Albin och min mormor Else var jordbrukare som man ofta var på landet mellan 1960-1990, innan Finland gick med i EU. De hade några kor, kalvar och grisar i sitt fähus, samt om vintrarna arbetade morfar i skogen. I likhet med många andra finländare. Jag skrev min Pro Gradu för Politices Magister om den finländska lant- och jordbrukspolitiken 1992. Därefter började jag studera bildkonst, fotografi och grafik i en konstskola i grannkommunen Nykarleby. Där arbetade vi bland annat med foto och grafiktryck på trä. Men inte med textiltryck. Efter Nykarleby-åren har jag varit bland annat kultur-redaktör och arbetat med broschyrer och grafisk formgivning, och som ett arbetsuppdrag i samband med det besökte jag Kronoby folkhögskola för att intervjua elever vid textiltryckar-linjen där. Jag skulle gärna gått hela linjen själv, för skolan hade fina utrymmen och arbetet med textiltrycken såg verkligen roligt och kreativt ut. Efter det, när jag såg i något ödehus eller UF-lokal en kvarglömd gardin fotograferade jag mönstret, bara med tanken att jag kanske någongång senare skulle få tid att använda det, bearbeta det och trycka det på tyg. Vid Stundars i Solf (Syd-Österbotten) har jag också sett en fin utställning med textiltryck och förstås många mycket proffsiga sådana i Mariehamn på Åland, som har en mycket starkare profilering på turistnäringen än Österbotten. Men saker och ting kan förändra sig, även i Österbotten utvecklas besöksgårdar och hantverkarnätverk med tanke på turism.
Så långt har jag tänkt idag. Textiltrycken här ovan är kanske inte ännu så proffsiga, men jag har nu samlat material och idéer och de första tankarna på utställningar av färdiga arbeten börjar gro. Men vi är flera på den här gården med tankar kring vad de olika uthusen bäst kan användas till, så mina utställningar måste därför bli av ett mer flyktigt slag, de existerar bara så länge det tar för mig att ta ett foto med digitalkameran i Lumian att visas här på bloggen. Jag har en liten trädgårdsbod till mitt förfogande som kanske kan bli ett mer permanent gårdsgalleri, men än så länge kallar vi det lilla huset trädgårdsboden, och använder det mest som förvaring för trädgårdsmöblerna, eftersom den ännu saknar ett ordentligt golv. Det finns mycket arbete kvar att drömma kring alltså. Både hur utforma utrymmen och för vilka verksamheter vi framöver kommer att vilja använda de olika befintliga husen på gården.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar