Jag får lov att försöka ladda mobilen till dess. Jag har nu satt in den sista plåten med två större franskbröd i ugnen. De blev lite lösa och höll på att glida ihop som två sega kommundelar. Undrar vad det kan betyda? Men jag hoppas det sedan ser bra ut ändå, när jag plockar dem ur ugnen. Utanför fönstret har vädret nu övergått i ett vitt disigt molntäcke och jag skall medan bröden är i ugnen känna lite på temperaturen. Det känns som att t-shirt OCH fleectröja utomhus, och temperaturen i termometern visar också ca 12 grader varmt. Eller svalt hur man väljer att ta det.
Jag fortsätter också min lokalvårdande verksamhet genom att diska ur de kastruller och kärl som jag använt för brödbaket. Om man gör det genast så klibbar inte degen fast i kanterna och det blir lättare att få loss alla degrester ur kastrullerna.
En som kanske skulle kunnat berätta mer om kastrullhantering är en mörk kvinna som levde i Imatra i de östra delarna av vårt land. Hennes yrkesverksamma liv var inom Hackmans fabriker.
Jag har läst om henne i en bok som jag också fyndat i Röda Korsets loppis-kirppis i Vasa. Hon var uppenbarligen och enligt målningen här ovan en stadig mörk dam. Hon har enligt konstnären lite dubbelhaka och en tjusarlock i pannan. Spetskrage emot den mörka klänningen som var av sammet får man förmoda. Troligen pratade hon finska, så som man ofta gör i de trakterna, men eventuellt kan hon ha behärskat svenska och flera andra språk också. Hon hade närmast en chef-ställning inom företaget, så om hon skulle prata med många kunder och anställda kan det säkert hända hon inte använde enbart finska i sitt vardagsliv och i arbetet.
Jag undrar här vad hon skulle sagt om min kastrullhantering här? Använd mer soda kanske? Inte Vim i plastflaska åtminstone för det fanns det knappast på hennes tid. Jag gör ett nytt försök.
Fortfarande med Finlands "Stål-mormor" på temat textiler och tygmönster då alltså, men nu i kombinationen diskbänksplåt. En alldeles speciell idrottsgren som vi här i Vörå idrottskvarteren sommartid kan ägna oss åt. Skrubbar med Vim, eftersom soda-burken blev kvar i stugan.
Nu har jag utfört även sportgrenarna "Bära ut bröd och dator till bilen", "Vattna gurkorna och jordgubbsplantorna" samt förflyttat med skottkärra en cementsäck från bastun ner till trädgårdsboden. Nu så lägger jag då upp fötterna i horisontal-läge för i kväll och kallar detta en lagom arbetsdag.
Apropå målningen av Marie Hackman kan jag med Rembrandt i gott minne meddela att ansiktsfärger ofta varierar enligt belysning. Rätt så mycket. Det är det som är så intressant med måleri och fotografi. Vårt språk är också ganska begränsat när det gäller att uttrycka färgskiftningar. Vi kallar något "gult" fastän det kanske snarare är orange. Citroner och mangofrukter är gula på olika vis, ansiktfärger och hårfärger växlar också. "Blondhet" vad är det till exempel? Det finns en hel skala där, precis som i musik som inte behöver vara "fel". Musiker pratar med notskrift för att så effektivt eller precist som möjligt nedteckna en låt, likadant är det med färger i måleri eller fotografi. Konstnärer kan använda sig av ord som "nyanser", "färgskiftningar".
Eller när man trycker med tryckmaskiner, då är alla färger på färgkartan försedda med nummer.
Tanken med cementsäck till trädgårdsbod har något med håll nässlorna nere att göra men till det projektet återkommer jag senare och längre fram. I morgon skulle det nu då bara gälla att tajma in dansen runt midsommarstången, ifall social är dagens ord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar