måndag 10 mars 2014

Måndag, med kursstart igen.

Måndag eftermiddag är det igen dags för kurser i musik (gitarr) samt textiltryckarkursen i kväll. Det ska bli intressant. Så här dags, kvart före tio på morgonen är det nu ljust ute, solen kikade fram försiktigt, det kan bli en vacker dag ännu, fram emot eftermiddagen. Jag har varit uppe sedan sjutiden och sysslat med veckoplanering, räkningar och tankar ända till April. Det är inte så långt till dess nu, tiden går fort. Man kan bara göra planering i stora drag för nästa månad förstås, inte i detalj. Men jag försöker fortsätta med byaboken, så snart som möjligt. Jag läste på lite om hur man i dag överför datafiler till tryckeriet. Tryckerierna har ibland olika sätt att göra det, olika procedurer för hur färdigt materialet ska vara när man levererar det.

Bäst går det att studera in saker om man sovit ordentligt före. Jag försöker få med det i all planering också. I går var det Netflix filmtajm igen, de har mycket på engelska som sagt, för de som vill lära sig mer om uttal kan det vara både som avkoppling och studier samtidigt. Jag tycker det är viktigt att varva ner emellan också. Tillåta sig att koppla bort tankarna från arbetsveckans problemlösningar. Mera underhållning i musikbranschen utlovas också, i maj som vanligt med Melodifestivalen 2014. Jag brukar titta på den, fastän det varje år blir fler och fler deltävlingar och bidrag så att man kanske inte hinner med alla på grund av att man  har saker att göra som kräver att man är utan hörlurar ett slag.


Här är en somrig bild att drömma sig vidare med. Det är en gammal gård som idag är museum, till den hör en textilstuga. Många sådana hembygdsmuséer har intressanta samlingar där man kan leta inspiration för nya textilarbeten. Man behöver inte följa de äldre modellerna i varje detalj tycker jag, man får vara kreativ och lägga till, men förebilderna, modellerna kan gärna förvaras så att de inte förstörs, de kan ju bli till nytta och nöje för fler då. 


Här är från samma gårdstun, ett foto som jag tog för några år sedan. De höll på att lägga nytt pärt-tak och hade lagt ut nya bräder över hela taket. Så kan man renovera en museigård, med äldre metoder eftersom den inte ska användas som bostad. Jag minns hur varmt det var den dagen och dofterna från träet och gräsmattan mellan husen.


Här är en trasmatta i ett mer modernt utförande i en mjuk orange färgskala utan de traditionella ränderna, i textilkursen visade vår lärare hur hon gjort bokstavstryck ovanpå en ljust grå trasmatta. Den här mattan skulle också kunna användas för textiltryck tror jag, men det är precis hur man vill ha det. Den är vacker också utan bokstäver. Men skulle jag trycka något ovanpå den, skulle jag försöka med den mörkaste nyansen av röd-orange till att börja med, för att få bokstäverna att överhuvudtaget synas emot bakgrunden. Att trycka de engelska orden "love, hope, faith" gav en glad känsla genast. Men eftersom de flesta antagligen tänker på de röda ljuslyktorna vi brukar ha som juldekorationer när de ser de orden, blev det ett litet överraskningssmoment när man istället läste dem på en trasmatta. Ännu mer originellt kan man säkert också göra det, genom att skriva något mer obekant. Kanske en dikt eller något i den vägen. 


En hästsko vänd som en glad mun är en sådan där signal tycker jag i stil med tro, hopp och kärlek-lyktorna. Den här trädgårdsboden har en del skavanker, men det syns inte så mycket då den ligger där inbäddad i sommargrönskan. Solrosorna och sparrisodlingen framför den döljer dem bra. I år håller jag just nu på att få solrosfrön att gro. Men man kan lika gärna sätta fröna i yoghurten förstås. Jag tänker inte ha en hel solrosodling inne i huset, de går att så direkt på friland sedan längre fram, men de vill ha en solig vägg. Sparris är rätt knepiga att odla här på dessa breddgrader har jag förstått, man får hålla på några år. 


Här är fjolårets meloner, bilden är inifrån ett litet hobbyväxthus, men det kan hända de går att odla även på friland, jag tror jag ska försöka testa med några frön snart, om de gror i en kruka inomhus. Det är mormors spetsgardin min mamma här använt i växthuset, men på textiltryckarkursen fick vi också veta hur virkade dukar och spetsgardiner kan bli schabloner för textiltryckar-ramar. Utan att man behöver klippa i själva duken eller gardinen. 


Här är en till "lycka till" sak som jag fått av min japanska väninna för rätt länge sedan. Men jag plockar fram den emellanåt. Här hade vi just målat klart väggen bakom och jag tycker de passar bra ihop, de klart röda färgerna och guldtråden i den mönstrade tygpåsen emot den tegelfärgade väggen. 


Här är ett litet konstprojekt från i fjol, jag har övat på att skriva mitt namn med japanska skrivtecken. Jag tänkte mig påsarna skulle gå att använda som lampskärmar, men nu tänker jag de skulle vara bättre att samla frön i, melonkärnor till exempel. Eller några andra intressanta frön som man kan få ur olika sydländska frukter som man köper i butiken. Alltid kan man testa inomhus i kruka och se om de gror. Att lära sig de japanska skrivsystemen kan te sig rätt invecklat, de använder sig av åtminstone två uppsättningar tecken: katagana och hiragana samt för vissa ord kinesiska tecken. Tecknen finns idag anpassade för olika datorsystem, men det är också en konstform i sig att skriva traditionellt med tuschpenna eller ännu hellre: pensel på papper. Hela kroppen ska vara med och det är egentligen en meditativ och fokuserande övning att skriva japansk kalligrafi med pensel. Man hör bara penselns svaga schvischande ljud emot pappret och på något sätt i den rörelsen och stillheten är det lättare att lära sig minnas de olika tecknen. De är ju annars rätt olika våra bokstäver. Den som är intresserad av att till exempel försöka tillverka en textiltryck-schablon med ett japanskt eller kinesiskt tecken kan välja ett via Omniglot-webbsidan. Den har jag tipsat om förut på olika ställen. Den är omfattande, men i alfabetisk ordning så den som vill kan även försöka sig på tecken eller bokstäver lånade ur andra skrivsystem. Burmesiska till exempel har runda former, och är kanske inte lika välkända hos oss som de japanska eller indiska skrivsystemen. Omniglot har det mesta om skrivtecken och massor av länkar till annat språkrelaterat. 

När det gäller svenska är bokstäverna g, c, å, ä, och ö lite speciella i ett internationellt perspektiv. Det kan man kanske också fundera eller leka kalligrafi med, ifall man vill hålla sig till svenska språket. Bokstaven g kan ha så många former. G eller g till att börja med förstås. Men sedan också typsnitt eller lutning av bokstaven. Om den är rak eller kursiv. Teckensnittet och färger kan också varieras nästan i det oändliga: G,g, G,g, G, g, G,g

Bokstäver kan också ha serifer eller vara raka, utan serifer.

De kan också vara VERSALER eller gemena. 

Det där funderade vi mycket kring i början av mediestudierna minns jag, när vi skulle ombryta eller "layouta" göra grafisk form för trycksaker. Idag har tillkommit en mängd nya format och tekniker och digital bearbetning av fotografier. Hur man sänder bilder över internet är också en hel vetenskap där det hela tiden händer nya saker. Från 2009 då jag formgav och redigerade Anna Kempeboken har mycket som gäller hur man bygger sidor, programmerar för internet och överför datafiler i större format över internet hunnit hända. 

Youtube och alla de andra Video-delar sajterna som Vimeo eller Vevo samt filmsajterna Netflix eller Filmnet fanns inte då. Vi såg filmerna på DVD-skivor. Mycket av mina textiltryckar-idéer kommer förstås idag från filmer och videor som jag sett. Materialet, tygerna hämtar jag ofta från Röda Korsets "loppis" butiker. Jag vill helt enkelt känna att jag handlar etiskt, att pengarna går till hjälpbehövande när jag köper inrednings-tyger och kläder. Om jag köper fel storlekar eller inte tycker om ett plagg när jag kommer hemm brukar jag föra vidare det till andra second-hand butiker här i trakten. 

"Det som är den enes misstag är den andres fynd" kan man läsa vid ingången till Röda Korsbutiken i Vasa.

Jupiter är den andra stora fyndhörnan i Vasa, den i likhet med Röda Kors-butiken sysselsätter arbetslösa, och "roterar"/ återanvänder samt reparerar bra möbler, kläder och hemelektronik. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar